pondělí 4. srpna 2014

Zápisky z turistova deníku: cesta na Pustevny II. část

Jak jsem slíbila, píši pro vás druhý článek, který se bude týkat památek na Pustevnách. Minule jsem se rozepsala o útrapách cesty na Pustevny a na Radegast, v tomto článku bych vám chtěla v krátkosti napsat, jaké památky tady jsou. Začněme pěkně popořádku.

PUSTEVNY
Pustevny byly pojmenovány podle prvních poustevníků, kteří se zde objevili v roce 1874. Na Pustevnách se nachází stavby ze dřeva, které byly postaveny ke konci 19. století. Navrhl je Dušan Jurkovič, podle něhož byla také postavena rozhledna v Rožnově pod Radhoštěm. Skvělé stránky ohledně aktivit na Pustevnách najdete v tomto odkazu.






LIBUŠÍN A MAMĚNKA
Tyto dvě krásné stavby postavené v lidovém slohu byly ozdobou celých Pusteven. Vznikly v roce 1898 a jsou zdobené klasickými symboly pro Valašsko. Bohužel, zůstala stát jenom jedna. 3. března 2014 začal Libušín hořet. Kvůli požáru se propadla střecha a byly zničeny i malby Mikoláše Alše. Na Libušín se zakládají sbírky, pokud byste chtěli přispět i jen pár korunami, uděláte dobrý skutek. Oficiální veřejná sbírka byla spuštěna Valašským muzeem v přírodě. 



RADEGAST
Socha Radegasta by měla představovat pohanského boha, kterého měli pohanští Slované uctívat. Symbolizuje boha hojnosti, války a Slunce. Otázkou je, jestli ho opravdu naši předkové uctívali. Původní sochu vytvořil Albín Polášek a byla odhalená v roce 1931. Bohužel nevydržela vliv počasí a v roce 1982 musela být restaurována. Na své původní místo se vrátila v roce 1996, ale opět musela být restaurována. Nakonec byla odhalená na radnici ve Frenštátu. Socha, která stojí tam, kde stojí, vznikla na náklady Nošovického pivovaru za téměř 1 mil Kč a vznikla v roce 1998. Mimo jiné je Radegast opředen mýty a legendami. Přečíst si o nich můžete ve vícero knihách, např. knihy od Aleny Ježkové, Ivana Hudce či Ireny Šindlářové a Josefa Růžičky.

KAPLE SVATÉHO CYRILA A METODĚJE
Kaple pochází z konce 19. století a navrhl ji kroměřížský architekt Felix Skibiňský. Na tuto kapli bylo vybráno 20 000 zl., stavba trvala dva roky a dokončena bylo v roce 1898. Kaple je běžně přístupná od července do září.

Žádné komentáře:

Okomentovat